Foto MHU bij interview

Dijkham Bouw B.V. – Marcel Huveneers

DIJKHAM bouw is al ruim 50 jaar actief in de utiliteitsbouw voor uiteenlopende branches. Het Nijkerkse bedrijf wil zijn medewerkers graag ondersteunen in hun professionele ontwikkeling. Directeur Marcel Huveneers schakelde Yvonne op de Weegh in om een aantal medewerkers individueel te begeleiden naar een volgende stap. “Yvonne is er goed in om mensen eerlijk naar zichzelf te laten kijken.”

Mensen laten doorgroeien
“Marcel Huveneers: “Als directie waren we op zoek naar een externe HR-specialist om een aantal mensen binnen de organisatie verder te brengen in hun loopbaan, medewerkers waarvan we het idee hadden dat er meer inzat dan er op dat moment uitkwam. Bijvoorbeeld een timmerman die zou kunnen doorgroeien naar uitvoerder, of een werkvoorbereider richting projectleider. Via een zakelijk netwerk kwamen we in contact met Yvonne op de Weegh, en in het kennismakingsgesprek daarna klikte het meteen.”

Ontwikkeltraject
“Yvonne heeft een individueel ontwikkeltraject opgezet voor medewerkers die óf de ambitie hebben beter te worden in hun huidige functie, óf graag de kans aangrijpen om een groter project uit te voeren, óf willen doorgroeien binnen het bedrijf. Het traject duurt ongeveer een jaar en omvat een intake, een assessment, begeleiding in het schrijven van een persoonlijk ontwikkelplan en coaching. Twee jaar geleden begonnen we met twee ontwikkeltrajecten, als proef. Dat verliep voorspoedig. Daarna is Yvonne verdergegaan met drie andere medewerkers.”

Bouwwereld
“In de wereld van de bouw denken we vooral in termen van geld, productie, tijd. We zijn niet gewend om stil te staan bij onszelf, bij wie we zijn, wat we zouden willen. Dat is allemaal buiten onze comfortzone. Maar Yvonne is een mensenmens. Ze is er goed in om mensen eerlijk naar zichzelf te laten kijken. In het begin van het traject hadden onze medewerkers wel iets van ‘aan mijn lijf geen polonaise’, maar na afloop waren ze heel blij met wat het hen had opgeleverd.”

Geen drempel
“We hebben er bewust voor gekozen om deze ontwikkeltrajecten door een externe HR-specialist te laten doen. Daardoor kunnen de medewerkers zich vrij uiten, er is geen drempel om dingen te zeggen. Tijdens het traject is er een tussentijdse evaluatie en koppelt Yvonne alleen in algemene termen terug over de sfeer van de gesprekken. Aan het eind komt er een verslag.”

Mensen behouden
“In dit verslag staat een duidelijk plan: waar liggen de kansen voor de medewerker, wat heeft hij of zij nodig om dit te bereiken en wat is het beoogde tijdstraject. Hierover gaan we dan met de medewerker in gesprek. Wat er nodig is verschilt van persoon tot persoon. Het kan een opleiding, cursus of training zijn, maar ook coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of het beter managen van de agenda. Deze coaching neemt Yvonne voor haar rekening. Wij faciliteren het hele traject, mede met het doel om medewerkers voor het bedrijf te behouden.”

“Het ontwikkeltraject zorgt voor ‘rust in het hoofd’, zeggen de medewerkers. Ze hebben zelf een plan gemaakt over waar ze naartoe willen, zien nu een duidelijke route voor zichzelf.”

"Rust in het hoofd"
“De medewerkers zijn enthousiast over hun ontwikkeltraject. Het zorgt voor ‘rust in het hoofd’, zeggen ze. Ze hebben zelf een plan gemaakt over waar ze naartoe willen, zien nu een duidelijke route voor zichzelf. En ze zéggen dat niet alleen, je merkt het ook in hun gedrag. Ik zie meer werkplezier en motivatie, ze voelen zich meer verbonden met DIJKHAM bouw en vertellen ook gemakkelijker over het bedrijf, bijvoorbeeld tegen klanten of potentiële medewerkers.”

Als een oude bekende
“De samenwerking tussen mij en Yvonne is heel plezierig. Ze voelt dingen heel goed aan. We werken nog niet zo heel lang samen, maar als we een overleg hebben is het net of er een oude bekende ons kantoor komt binnenlopen.”

Foto 1 bij interview

De website van Dijkham Bouw B.V. bezoeken? Dat kan hier.