"In het contact ontmoet je jezelf"
- Coachgalerij -

Coaching

Individuele coaching

We leven in een tijd waarin veel van ons wordt verwacht en waarin we ook veel van onszelf verwachten. Wanneer we in alle drukte veel bordjes draaiende houden gunnen we ons nauwelijks de tijd om aan onszelf te denken en te werken. Dikwijls wordt pas actie ondernomen als we stagneren of vastlopen.

Gelukkig zetten werkgevers en werknemers coaching tegenwoordig vaker in, en met succes! Met coaching ontstaat de mogelijkheid om te groeien. en het helpt je weer aan het stuur te komen van je eigen (werkzame) leven. Met de groei en ontwikkeling van individuele medewerkers zal de organisatie meeontwikkelen.

Wanneer coaching?

  1. Voor regelmatig onderhoud bij een sparringpartner die je een spiegel voorhoudt. Je wordt je weer even bewust van jezelf, je overtuigingen, je gedrag en waar die toe leiden.
  2. Op basis van jouw vraagstelling leren van bepaalde (gedrags)vaardigheden die nodig zijn voor jouw huidige, of toekomstige functie.
  3. Wanneer jij de ambitie hebt om door te groeien in het bedrijf waar je werkt, of stappen wilt zetten naar een andere functie buiten het bedrijf, help ik je bij het maken van een persoonlijk ontwikkelplan. Het plan geeft aan hoe en wanneer jij je doel bereikt. In de meeste gevallen maakt een assessment onderdeel uit van het traject.
  4. Wanneer je vastloopt en ervaart dat bepaalde zaken gevoelsmatig niet meer kloppen. Je zit niet lekker in je vel, vanwege alle drukte krijg je of heb je stress, al dan niet met lichamelijke klachten, of de balans werk-privé is eruit.

In een coachtraject onderzoeken we wat jouw ontwikkelpunt is. Je krijgt inzicht in het hoe en waarom van je patronen. De coaching wordt ondersteund door thuisopdrachten die gericht zijn op bewustwording en toepassen van het geleerde in de praktijk.

De lengte van het coachtraject is afhankelijk van je vraagstelling en/of je behoefte. Meestal zijn 3 tot 6 sessies voldoende om weer verder te kunnen. 

Ik benader je vraag in relatie tot de omgeving waar je deel van uitmaakt en richt me op onbewuste overtuigingen, patronen en dynamieken. Deze manier van kijken en begeleiden kan worden benoemd als systemisch. 

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap staat in elke coaching centraal: de vaardigheid hebben om jezelf aan te sturen en leiding nemen over je eigen leven. Mooie vragen die op dit vlak aan de orde komen zijn: geloof jij dat je invloed hebt op je eigen leven, stel jij betekenisvolle doelen zodat je motivatie verhoogt, heb jij je zaakjes op orde zodat je niet achter de feiten aanloopt, kan jij bij jezelf blijven in teamverband, kan jij goed voor jezelf zorgen (vitaliteit, rust en reflectie)?

Wanneer jouw persoonlijk leiderschap groeit zal je ook je werk met grotere motivatie en passie uitoefenen én in jouw functie ontwikkeling doormaken. Naast de regie op je leven leer je ook vaardigheden die voor jou en in je functie van belang zijn, zoals vaardigheden in communicatie, structureren en plek innemen.

Ben je manager, of toekomstige manager, dan zal in de coaching de nadruk eerst liggen op dit persoonlijk leiderschap. Immers voordat je anderen kunt gaan aansturen, moet je eerst regie kunnen voeren over je eigen leven. Als je dat niet kan, dan is je leiderschap in je leidinggevende functie in het beste geval ineffectief en in het slechtste geval destructief.

Persoonlijkheidsassessment

Haal het beste uit jezelf. Het persoonlijkheidsassessment PAP-I dat ik gebruik is een praktische en efficiënte methode om  jouw persoonlijkheid, drijfveren, capaciteiten en gedrag inzichtelijk te maken. Dat overzicht hebben kan uitermate handig zijn aan het begin van een coachtraject, of bij het maken van een persoonlijk ontwikkelplan. Jij en je leidinggevende hebben hiermee een mooie tool in handen, dat ondersteuning biedt om verdere stappen te nemen in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Voordeel van het gebruik van assessments en persoonlijke ontwikkelplannen in bedrijven is, dat werkgevers zich goed kunnen voorbereiden op de invulling van toekomstige posities (personeelsplanning).

Het assessment is eveneens geschikt bij de invulling van traineeships, de selectie van nieuwe medewerkers en organisatieveranderingen.